top of page

10 nejdůležitějších věcí, které máte vědět o osobních financích


1. Sežeňte si práci, která vás uživí

Na první pohled samozřejmá věc, která vás ale naučí disciplíně a důslednosti a v neposlední řadě vás poučí o financích. Práce se stálým příjmem z vás sice rovnou neudělá boháče, ale aspoň díky ní budete vědět, co chcete.

2. Nedovolte, aby vaše výdaje převýšily příjmy

Ušetřete polovinu z příjmu. Pro většinu lidí to bude nesmysl, to přece není možné, řeknou si. Chce to zamyslet se, jak byste na tom byli bez práce, případně uvažovat o změně zaměstnání, když nejste schopni nic ušetřit.

3. Vzdělávejte se

Čtení o financích je nuda, většina lidí na to kašle. Ale většina lidí také není schopna vyjít s penězi, takže na tom možná něco bude. Pokud jsou pro vás důležité vaše finance, začne vás i to čtení možná bavit.

4. Investujte

Studium vám pomůže pochopit trhy a finance, díky čemuž se na trzích můžete chovat trochu jako profesionálové. Každý se může stát expertem v jakékoliv oblasti, když se jí věnuje s nadšením. Zkuste to aplikovat na finance a své znalosti využijte při rozhodování o investicích.

5. Jste v pohodě, ale to se může změnit

Ani pozitivní přístup a dostatek znalostí nezaručí, že neuděláte chybu. Nejde o hrdost nebo dobrou pověst, když se na trzích objeví panika, zkrátka se jí nevyhnete. Vždy je dobré mít záložní plán pro případ, že věci nejdou podle vašich představ, a správně diverzifikovat portfolio.

6. Finanční svět záměrně mate

S finančními produkty jsou nezřídka spojeny skryté poplatky, finanční profesionálové používají nesrozumitelný žargon a tak dále. To vše má jediný cíl - matení lidí, kteří se ve financích tolik nevyznají. Další důvod se vzdělávat.

7. Nepodceňujte se

Ani nejúspěšnější profesionál nemusí být chytřejší než vy. Ti s vysokým IQ jsou spíše výjimkou, většina úspěchu přichází s prací a časem, který se investování věnuje.

8. Časy se mění a technologie jsou vyspělejší, ekonomické cykly ale nezmizí
Klasická hláška, že "tentokrát je to jiné", stála mnoho lidí spoustu peněz. V roce 2000 všichni říkali, že internet vše změní. V roce 2008 zase nikdo nečekal, že ceny nemovitostí mohou klesnout (a přitom klesly dost výrazně). Jsou to dva případy z mnoha, kdy trhy daly jasně najevo, že jakékoli nové technologie a přesvědčení nemohou změnit cyklický vývoj ekonomiky a cen.
9. Pokuste se skloubit svá očekávání s výnosy

Pokud vaše výsledky nenaplňují vaše očekávání, nikdy nebudete spokojeni. Základem úspěchu je ochota učit se a touha uspět, ale očekávání musejí být realistická. Pokud má člověk nereálné cíle a není spokojen, změní se pro něj investování v noční můru.

10. Začátky jsou složité, ale to museli zvládnout i nejznámější úspěšní investoři

Spousta nejbohatších lidí je vzdělaná a inteligentní, někteří měli štěstí, případně zdědili velký majetek, jiní mají přirozený talent. Ale je také spousta lidí, kteří ani nemají vysokou školu, ale kteří sklízejí úspěchy ve světě financí. Nenechte se rozladit těžkým startem. Cesta vzhůru možná nebude tak strmá jako u těch nejúspěšnějších, ale nakonec se na vrchol můžete dostat i vy.

Zdroj: Observer.com

Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
bottom of page